• Bg/En
    български
    English
  • Продукти
  • Рецепти
  • За нас
    Обща информация История Производство на захар Фабриките на АГРАНА
  • Бюлетин
  • Светът на захарта
    Сладки съвети Доклад за печивата Хранителна роля на захарта
  • Контакт

Великденски гнезда

Съставки

Съставки за тестото:

  • 500 г брашно
  • 250 г мляко
  • 2 жълтъка
  • 80 г меко масло
  • 80 г виенска захар за печене
  • 4 г сол
  • 20 г пресни дрожди или 1 пакет сухи дрожди
  • Настъргана кора от ½ био лимон
     

Съставки за маково-лимонената плънка:

  • 350 г смлян мак
  • 250 г мляко
  • 75 г разтопено масло
  • 125 г виенска захар за печене
  • Сок и кора от 1 био лимон
  • 2 чаени лъжички царевично нишесте
  • 250 г пасирани малини


Съставки за лешниково-яйчена плънка:

  • 420 г смлени лешници
  • 140 г мляко
  • 100 г яйчен ликьор
  • 100 г виенска захар за печене
  • 2 пакета ванилова захар
  • 2 чаени лъжички царевично нишесте


Съставки за малиново-шамфъстъковата плънка:

  • 350 г смлени шамфъстъци
  • 250 г мляко
  • 125 г виенска захар за печене
  • 2 пакета ванилова захар
  • 2 чаени лъжички царевично нишесте
  • 250 г пасирани малини

Освен това:

  • 1 яйце и малко мляко за намазване
  • 150 г виенска пудра захар
  • 5-7 супени лъжици лимонов сок

Приготвяне

За тестото поставете всички съставки в купа и омесете с помощта на миксер с куки за тесто или с ръце за поне 10-15 минути, докато получите гладко тесто. (Ако използвате черупки, те могат да послужат като подложка в гнездата и да се премахнат след изпичане.) 
Оформете тестото на топка върху набрашнена повърхност, върнете го в купата, покрийте и оставете да втаса за около 1 час. За плънката по избор поставете всички съставки в купа и разбъркайте добре. 
Загрейте фурната на 180 °C с горен и долен нагревател и постелете тава с хартия за печене. 
След като тестото втаса, разделете го на 6 равни части. 
Всяка част разточете на правоъгълник с дебелина около 5 мм върху набрашнена повърхност и намажете равномерно с 3-4 супени лъжици от плънката.  Навийте тестото откъм късата страна и го разрежете по дължина, така че плънката да бъде видима. 
 

Завийте двата края на тестото заедно, поставете върху подготвената тава и оформете малко гнездо. Разбийте яйцето с малко мляко и внимателно намажете гнездата с тази смес. Поставете останалите половини черупки в средата на гнездата и изпечете в предварително загрята фурна за 25-35 минути, докато станат златисто-кафяви. Пресейте пудрата захар и я смесете с лимоновия сок, за да получите по-течна глазура. Намажете гнездата с глазурата, поставете великденско яйце в средата и ги поднесете или хапнете веднага.

Сподели или принтирай рецептата

Още рецепти

Торта на ивици

Чийзкейк с бял шоколад

Шоколадови копчета

Лятна Павлова

mit Erdbeerragout

Шоколадови пастички с лешници

Безглутенови барчета с кокос и банан

Всички рецепти:

Contact

contact us

Социални мрежи

Намерете ни във

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Отпечатване
  • Защита на данни
  • Общи правила и условия на продажба и доставка
  • Настройки за бисквитки

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".