СЕМЕЙСТВОТО НА АГРАНА В ЕВРОПА

Много имена – един вкус. Произведената в австрийските заводи на АГРАНА захар достига до различни точки на Европа чрез специфични за отделните страни марки. Независимо дали си в Братислава или във Варна, може да се насладиш на атрактивен дизайн, а качеството е постоянна величина.

В Австрия водещата марка Виенска захар има дълбоки корени, а разклоненията й на чуждите пазари се приспособяват към “местната” почва, като в Словакия захарта на АГРАНА се подвизава под името Korunny Cukor, в Чехия - като Korunni Cukr, в Унгария - като Korunas Cukor, в Румъния - като Margaritar Zahar, а в България - като Захира. От една страна локалната марка следва глобалната концепцията на АГРАНА, но и се съобразява с даденостите на съответния пазар. Всичко това й придава неповторим облик – тя е близка до хората, но с приятен “австрийски” акцент.

Захарта има много форми

С преси се получават различните различни видове кубчета захар /захарни кубчета, кубчета за еспресо, бридж – захар/ и захарна шапка /калъп/. Чрез смилане се получава захар на прах, за печива и пудра захар. Захарта на пясък е леко разсипваща се захар на прах, която не става на буци и не се разтапя в топлите тестени ястия. Желиращата захар съдържа освен захар и вещества за желиране като ябълков пектин и лимонена киселина. Към захарта за сиропи се смесват фина кристална захар и лимонена киселина. За производството за ягодов и  сироп от плодове с костилки към захарния сироп се добавя допълнително пектин, за да се избегне желирането. Бели и кафяви захарни кристали се получават от бавно кристализиране в продължение на много дни на висококачествени концентрирани захарни разтвори. Кафявата захар е  кристална захар, която се облагородява със сироп от захарна тръстика. Плодовата захар е добавка за хранене с редуцирани калории. Гроздовата захар е подходяща за всички, които се нуждаят от бързо действаща енергия.

Знаете ли, че захарта при правилно складиране на практика издържа за неограничено време ? Изключение правят някои специални сортове захар като например желиращата захар, която освен захар съдържа и допълнителни вещества.