КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО…

Всяка история си има начало. Тази на захарта започва още в Древността, когато набавянето на храна с висока енергийна стойност е било въпрос на оцеляване.  Документирани са стенни рисунки, датиращи от каменната епоха (12 000 г. пр. Хр.), на които е изобразена събираща мед жена, както и находки от Меланезия, където захарната тръстика е била позната още преди това. Освен това древните хора са отглеждали кленови дървета, от които добивали захарен сироп. В Европа захарното цвекло става популярно едва през 18 в. след едно революционно откритие.

Великото Сладко откритие

Правени са многократни, но напразни опити производството на захар да получи “кралска” благословия. Успехът идва по-скоро случайно, когато през 1747 г. берлинският природоизпитател Андреас Зигизмунд Маргграф изследва различни растителни сокове и с помощта на микроскоп открива кристалите на захарта в тънки резени цвекло.

Но истинският пробив прави ученикът на Маргграф - Франц Карл Ахард, който в продължение на години се опитва да създаде нова култура – чисто бяло цвекло, съдържащо 5-7% захар. Когато това се случва, успява да убеди Фридрих Вилхелм III колко доходоносно може да бъде производството му и така се поставя голямото начало.

Първата фабрика за производство на захарно цвекло

Още след първите произведени 800 кг захар кралят се отблагодарява с премия, която Ахард инвестира в изграждането на захарна фабрика в близост до Силезия. Тя се счита за първата фабрика за производство на захар от захарно цвекло в света. Постепенно от храна за избраните захарта става продукт, достъпен за по-широк кръг от хора и технологията се разпространява из Европа. В земите на днешна Австрия първата фабрика за преработка на захарно цвекло е открита от Йохан Рис през 1803 г. в Санкт Пьолтен. Захарни рафинерии се появяват също в Бохемия и Франция.

По време на континенталната блокада на Наполеон, захарта изведнъж се превръща отново в дефицитна и скъпа стока. Това налага Старият континент да се върне към захарната тръстика, която е значително по-евтина.

От захарното цвекло до захарната бучка

През 1843 г. Якоб Кристоф Рад, директор на захарна фабрика, по инициатива на жена си конструира проста машина, която пресова захарта на кубчета. Патентът той отстъпва на своя работодател - Франц фон Гребнер, който през 1845 г. въвежда на пазара във Виена станалата впоследствие известна в цяла Европа Виенска захар на кубчета.

И още факти...

  • Производството на сладък сок от захарна тръстика започва в Източна Индия и Александър Велики е бил първият, който дава информация за това.
  • Когато захарната тръстика се разпространява в Северна Африка, Кипър и Сицилия, персите са тези, които разработват метод за рафинирането й.
  • Експедициите на Христофор Колумб пренасят захарна тръстика от Канарските острови до Еспаньола (днешните Антилски острови, Доминиканска република и Хаити).
  • Индустриалното производство на захар започва в средата на 20 в. и оттогава техниката  непрекъснато се подобрява.
  • През 1970 г. се появява кристалната захар, получена чрез бавно кристализиране на концентрирани захарни разтвори в продължение на дни.
  • АГРАНА  е основана през 1988 г. като акционерно дружество, ангажирано с отглеждането на висококачествени сортове захарно цвекло и производството на широк спектър от продукти с различно приложение.
  • Марката Виенска захар се ражда през 1994 г. и е част от сладката страна на Австрия и до днес.