Захарните фабрики на АГРАНА

AGRANA Zucker GmbH, единственият производител на захар в Австрия, разполага с две фабрики в Тулн и Леополдсдорф с капацитет от над 400 000 тона захар. В Тулн се произвежда широка гама от захарни продукти за преработвателната промишленост, а в Леополдсдорф - марката Виенска захар, предназначена за крайния потребител.

Освен в Австрия, АГРАНА поддържа 9 производствени обекта в пет страни в Централна и Източна Европа, както и опаковъчен и дистрибуционен център в България. На локалните пазари, компанията присъства със специфичните си марки и предлага на потребителите да открият сладката страна живота.

АГРАНА по света и у нас

На унгарския пазара АГРАНА е представена като водеща с марката Koronas Cukor. Тя се произвежда в Капошвар - единствената фабрика за захар в страната, и се управлява от дъщерното дружество Magyar Cukor Zrt. За да бъде покрит пазарния дефицит, в завода също така се рафинира сурова захар в бяла захар. За енергийните производствени нужди, в голяма (около 70%) се разчита на една от най-големите инсталации за биогаз в Европа, която също се намира в Капошвар.

Moravskoselezke cukrovary a.s. - дъщерното дружество на АГРАНА в Чехия, преработва в двете захарни фабрики в Хрушовани и Опава ежедневно общо 9 400 тона захарно цвекло, като произведената захар се разпространява в търговската мрежа под марката Korunni Cukr.

В захарната фабрика на дъщерната компания Slovenske cukrovary s.r.o. в Серед, Словакия при последната кампания е преработено около 4 800 тона захарно цвекло в захар, която присъства на пазара под името Korunny Cukor.

S.C. AGRANA Romania S.A. осъществява дейност в Румъния в две захарни фабрики, които работят предимно като рафинерии на сурова захар. Добиваната в страни като Бразилия и Тайланд суровина се транспортира с кораби до Румъния, а в заводите АГРАНА се превръща в бяла захар. В Роман наред с рафинирането на сурова захар се преработват дневно до5 400 тона захарно цвекло. Фабриката в Бужау работи само като рафинерия. На пазара захарта на АГРАНА се продава с марката Margaritar Zahar.

Произвежданите от STUDEN-AGRANA захарни продукти се продават в региона на Западните Балкани, както и в Словения и Хърватия под марката AGRAGOLD. Рафинерията за сурова захар STUDEN-AGRANA в Брчко е съвместно предприятие, в което АГРАНА и нейният дългогодишен търговски партньор в региона - Studen & CO Holding GmbH, притежават по 50%. Заводът има капацитет за преработка на около 650 тона сурова захар на ден.

Освен производствени мощности, АГРАНА притежава и фабрика за опаковане и дистрибуция, която се намира в България. Тук висококачествените продукти на АГРАНА са добре познати под името Захира.