Всичко за производството на захар

Всичко започва на полето с прибирането на реколтата от захарно цвекло през есента и продължава в захарните фабрики на АГРАНА в Тулн или Леополдсдорф, където суровината се превръща във висококачествена захар. Оттам тя предприема ново пътуване - към крайния потребител или към преработващата промишленост.

Как цвеклото става захар и какво се случва след това? Последвайте пътя му от полето до рафта в магазина.

Виж най-интересните факти от биографията на Захира

  • Сеитба от средата на март до средата на април.
  • Събиране на реколтата от средата на септември до средата на декември. Приблизителният добив е 80 000 кореноплоди на хектар.
  • Всяка глава захарно цвекло тежи около 0,75 кг и съдържа 16-18% захар.
  • Производството на захар, (т.нар. „Кампания захарно цвекло“), трае около 130 дни, от есента до януари.
  • Всеки завод преработва по 12 500 тона цвекло дневно.
  • Осигуряваме 11 000 работни места в Централна и Източна Европа
  •  50% по-малко CO2 до 2030 г., без CO2 от 2040 г.
  • Цел: < 1000 kWh на тон захар.
  • Производството на захар от цвекло отнема около 7 часа, при постоянен мониторинг и оптимизиране на процеса. 
  • Страничните продукти – фуражни пелети, меласа и карболов вар, се използват за различни нужди. 

От захарното цвекло до Виенска захар

Семената са засети, дали са богата реколта. Какво се случва после? Цвеклото се доставя в захарните фабрики на АГРАНА за преработка (виж картина). След като се отстрани пръстта и се нареже, захарта се извлича от изрезките. Полученият сок се сгъстява и кристализира, като кристалите се отделят от сиропа с центрофуги. Готовата захар се опакова фабрично, за да се озове на рафта в магазина, а след това – и в твоята захарница, за да се превърне в неизменна част от сладките мигове в живота ти.

Най-малката захарна фабрика

Чудиш ли се колко голяма е най-малката захарна фабрика в света? Само няколко сантиметра – точно толкова, колкото е голямо едно захарно цвекло. В следващите редове ще научиш повече за устройството му.

Захарното цвекло е двугодишно растение от семейство Покритосеменни, като негови близки братовчеди са червеното цвекло и спанакът. Състои се от листа (те остават при прибиране на реколтата на полето), глава (това е основата на листата и се отстранява при прибиране на реколтата) и корен (от него се извлича захарта). През първата година от фазата на растежа се образува тялото на корена, така нареченото „цвекло“. След първия вегетационен период се достига до максимума на натрупване на захар. В сравнение със захарната тръстика, захарното цвекло е с 16 – 20 % по-богато на захар, като водното съдържание е около 75 %.

Листа от захарно цвекло

С помощта на слънчевата енергия и хлорофила в листата, захарното растение превръща въглеродния диоксид от въздуха, водата и минералите в почвата в захар. Този процес се нарича фотосинтеза. Листата на захарно цвекло се оставят на полето при прибиране на реколтата.

Глава на захарното цвекло

Главата на растението не съдържа захар, следователно трябва да бъде отстранена по време на прибиране на реколтата.

Корен на захарното цвекло

Произведената по време на фотосинтеза захар се съхранява в корена на захарното цвекло. В по-леките части концентрацията на захар е особено висока.

Партньорство с фермерите

Разчитаме на дългосрочни партньорства с местни фермери, за да снабдяваме нашите фабрики със захарно цвекло. Сътрудничество, от което печелят всички. Захарното цвекло се сее от средата на март. Семената се засаждат през 20 см в редове на разстояние 40–50 см един от друг.

Така се прави

За да разбереш как точно се прави захарта, най-добре е да надникнеш в “кухнята”.

Добиването на захар от захарно цвекло преминава през различни етапи по метод, който се прилага в повечето европейски страни. Цел на метода е да се получи микробиологично стабилен продукт (кристална захар или траен сироп), който може да се складира готов за експедиция в продължение на цялата година или за вторична обработка.

Прибиране на реколтата и складиране

След прибиране на реколтата, захарното цвекло се събира на площадки (външно складиране) или се доставя директно в заводите. При приемане във фабриката, цвеклото се претегля и се разтоварва от подвижни платформи. След това се натрупва върху въртящи се и пригодени за настройване във височина транспортни ленти. Там то изчаква да бъде преработено. Ако не се съхранява правилно, съдържанието на захар намалява. Оптималната складова температура е между -3 и 5°С.

След първото измиване и междинното складиране, цвеклото се отвежда за обработка.

1. Получаване на изрезки

Машини за рязане раздробяват цвеклото на лентообразни „изрезки“, които съдържат между 16 и 20 % захар.

2. Получаване на сок

Захарта се извлича от изрезките след процес, известен като екстракция: с помощта на топла вода (около 70°С) и обратен поток – изрезките се движат срещу водата. Получава се суров сок. Той съдържа около 98% от съдържащата се в цвеклото захар, както и органични и неорганични вещества (така наречените незахарни вещества).

3. Пречистване на сока

Незахарните вещества в суровия сок се свързват с естествените вещества вар и въглероден диоксид.

4. Филтрация

Незахарните вещества, свързани в неразтворими форми и варта се филтрират в специални инсталации. Филтратът е рядък сок, а остатъкът от филтрирането – карбонатна вар, която служи за обогатяване на почвата и се връща обратно на полето.

5. Сгъстяване на сока

Редкият сок се сгъстява в многостепенен изпарител. За целта е необходимо голямо количество енергия, което обаче фабриката си осигурява сама. Натрупаната пара под високо налягане в турбинния генератор служи за производството на собствена електроенергия. Турбинната пара се използва за загряване на изпарителната станция.

6. Кристализация

Полученият сок  се сгъстява допълнително в апарати за варене под вакуум.  Кристализацията се предизвиква от подаването (“инжектирането“) на фино смляна захар. При следващо сгъстяване кристалите нарастват до желания размер.

7. Центрофугиране

Захарните кристали се отделят от сиропа чрез центрофугиране. Остатъкът от сиропа се подлага на нови две степени на кристализиране.

8. Захар

Чистата кристална захар е бяла, тъй като дневната светлина се отразява в кристалите. Бялата захар съдържа мин. 99,7% захар. Останалите 0,3% всъщност са влага.

9. Изсушаване на захарта

Бялата захар се изсушава чрез въздушен поток, охлажда се и се складира. Следва опаковане и готово.

Внимавай какво оставяш след себе си

Почти 100% от всички използвани суровини се рециклират!

Меласа

Отделеният сироп при последната степен на кристализиране се нарича меласа. Меласата съдържа неизкристализирала захар и разтворими незахарни вещества, което я прави висококачествена суровина за фуражната промишленост и за производството на алкохол.

Изрезки

Излизащите в резултат на екстракцията изрезки се изсушават след механично пресоване и добавяне на меласа, след което се палетизират и се продават като фураж.

Захар от захарна тръстика

AGRANA рафинира и сурова захар от захарна тръстика в своите обекти в Румъния и Унгария, докато заводът в Босна и Херцеговина е цялостна рафинерия за сурова захар. Суровата захар, преработена в ЕС, се внася от най-слабо развитите страни, докато тази за Босна и Херцеговина идва от световния пазар, главно от Бразилия.
Захарната тръстика се отглежда от разсад, наричан още „сетове“. След 11 до 18 месеца растението е готово за прибиране. Всеки разсад може да даде до седем реколти. За да се улесни прибирането на реколтата, сухите листа често се изгарят предварително. Прибирането на реколтата е отчасти механизирано, отчасти ръчно. Отрязаните стъбла трябва да се обработят бързо, преди микроорганизмите да започнат да разграждат захарта. Когато пристигне във фабриката, захарната тръстика се почиства, пресова и смила. Масата се измива с гореща вода, за да се извлече захарта. Крайният продукт се получава по метода, който използваме за захарното цвекло.

Има различни видове захар

Обработваме извлечената захар по различни начини, за да получите правилната захар за всяка нужда – за печене, желиране, подслаждане, поръсване или за чай. Научете повече за нашите продукти тук.