• Bg/En
    български
    English
  • Продукти
  • Рецепти
  • За нас
    Обща информация История Производство на захар Фабриките на АГРАНА
  • Бюлетин
  • Светът на захарта
    Сладки съвети Доклад за печивата Хранителна роля на захарта
  • Контакт

Понички с лимонов пай

Съставки

за около 12 броя

За тесто с мая

  • 500 г брашно
  • 60 г захира захар фин кристал
  • 60 г меко краве масло
  • 1 цяло яйце + 1 жълтък (използваме белтъка за украса)
  • 25 г прясна мая или 1 пакетче разтворима мая
  • 260 г прясно мляко
  • 1 щипка сол
  • 1 яйце и малко прясно мляко за намазване

За украса:

  • останалия яйчен белтък
  • 40 г захира захар фин кристал
  • 1 щипка сол
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1 лимон
  • 60 г захира захар фин кристал при обръщане

За лимоновия пълнеж

  • 100 г лимонов сок (около 3-4 лимона)
  • 70 г захира захар фин кристал
  • ½ чаена лъжичка царевично нишесте
  • 2 яйца
  • 70 г меко краве масло

За глазура

  • 150 г захира захар пудра
  • 3-4 супени лъжици лимонов сок

Също и

  • Малък и голям кръгъл нож за пица (или напр. сладкарска торбичка с декоративен накрайник и една чаша) за рязане

Приготвяне

Поставяме съставките за тестото с мая в купа и поне 15 минути ги омесваме за да получим гладко и еластично тесто.

Върху набрашнена работна повърхност оформяме топчета,  слагаме ги в купата, покриваме ги и оставяме да втасат на стайна температура за един час (или докато удвоят размера си). През това време приготвяме пълнежа и украсата.

Застиламе тава с хартия за печене и загряваме фурната до 100 °C. Разбиваме останалите белтъци със захарта, солта и лимоновия сок с най-висока скорост, докато се образуват твърди върхове. Когато спрем миксера сместа трябва да образува върхове.  

Изсипваме сместа за целувки в сладкарска торбичка снабдена с накрайник със звездообразна форма, и оформяме малки точки върху половината от тавата. Измиваме лимона в гореща вода и го режим на тънки резени. Потапяме лимоновите резени в захар и ги поставяме в другата половина на тавата за печене. Оставяме украсата да изсъхне в предварително загрята фурна за 40-45 минути.

За пълнежа слагаме всички съставки с изключение на маслото в тенджера и ги бъркаме, докато се получи смес без бучки.

Загряваме ги на среден огън като непрекъснато разбъркваме, докато се получи подобна на крем маса.

Прецеждаме лимоновия крем през сито и го оставяме за кратко време да се охлади. Смесваме го с маслото до получаване на гладка смес. Изсипваме охладения крем в сладкарска торбичка с декоративен накрайник.

Загряваме предварително фурната на 180° с печене отгоре/отдолу. Върху набрашнена работна повърхност разтегляме замесеното с мая тесто до дебелина около 1 см и изрязваме кръгове с диаметър около 7-9 см с помощта на нож за пица или например чаша за пиене. Използваме малък резец или например декоративен накрайник за да изрежем дупка в средата на поничката.

Поставяме поничките върху застлана с хартия за печене тава, покриваме ги отново и ги оставяме да втасат за още 20 минути.

Разбиваме яйцата с млякото, намазваме поничките с разбитата яйчена смес и ги изпичаме в предварително загрята фурна за около 25 минути до златистокафяво, след което ги оставяме да изстинат.

За глазурата пресяваме захарта и постепенно я добавяме към лимоновия сок, докато глазурата не стане твърде рядка.

Върховете на поничките ги пълним с лимоновия крем на няколко места. За целта поставяме накрайника за пълнене под ъгъл отгоре на поничката и с лек натиск ги пълним. Потапяме поничките с отворите за пълнене надолу в лимоновата глазура и украсяваме  със сушени лимонови резени и точки целувки. Пресни са най-вкусни.

 

Съвет:  Напълнените понички могат да се замразят в херметически затворена опаковка, без глазура и украса.

Сподели или принтирай рецептата

Още рецепти

Крапферл с нуга и ядки

Шоколадово-кокосово руло

веганска шоколадово-крушова торта

Шоколадови копчета

Сладки с късметчета

Орехови бисквити с кафе и ганаш

Всички рецепти:

Contact

contact us

Социални мрежи

Намерете ни във

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Отпечатване
  • Защита на данни
  • Общи правила и условия на продажба и доставка
  • Настройки за бисквитки

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".