• Bg/En
    български
    English
  • Продукти
  • Рецепти
  • За нас
    Обща информация История Производство на захар Фабриките на АГРАНА
  • Бюлетин
  • Светът на захарта
    Сладки съвети Доклад за печивата Хранителна роля на захарта
  • Контакт

Лятно панетоне с кайсии

Съставки

За тестото

  • около 100 мл хладко мляко
  • 1 кубче мая
  • 700 г обикновено брашно
  • ¼ литра кисело мляко
  • 140 г захира захар  кристал
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 2 яйца
  • 150 г меко краве масло
  • 1 необработен лимон (само настърганата кора)
  • 200 г цитрона (захаросани лимонови корички)
  • 50 г захаросан джинджифил, нарязан на малки кубчета
  • 100 г меки сушени кайсии, нарязани на ситно

Приготвяне

Предварителна подготовка

Накисваме конични глинени саксии за цветя с диаметър 10-14 см за един или два часа, за да ги предпазим от напукване по време на печенето (те са изненадващо устойчиви на високи температури). Отцеждаме саксиите и в тях  разстиламе хартия за печене, като първо изрязваме малък кръгъл шаблон за основата.

При подготвянето на грила да не забравим да "отделим" повърхността за печене от решетката на грила, защото дори при индиректно печене на грил в основата на сладкиша попада твърде много топлина и той почернява. Поставяме саксиите обърнати с главата надолу върху алуминиеви тави, но можем да използваме и тухли, поставени върху решетката. Освен това поставяме купа с вода в мястото за печене за да бъде намалена топлината.

За тестото

Приготвяме предварително тесто от хладкото мляко, маята и една шепа брашно. Разбъркваме съставките с миксера до гладка смес, поръсваме ги малко с брашно и ги покриваме с кърпа. Оставяме тестото да втаса на топло място, докато се удвои обема му.

След това смесваме така приготвеното предварително тесто с всички останали съставки и добре омесваме тестото (за предпочитане с кухненски робот), докато тестото започне да се отлепя от купата. След това оставяме тестото да почива поне половин час, преди да напълним с него саксиите.

Пълним саксиите само до две трети части, тъй като тестото значително ще се надигне. Загряваме фурната до 170-190°C и печем 40-50 минути, в зависимост от размера на формите. Панетоне е готово, когато добре се е издуло, има хубав цвят и е издържало на теста с дървена шпатула. За целта пробождаме панетонето дълбоко с тънка дървена шпатула и я изваждаме. Когато тестото не лепне по нея, тогава панетонето е готово.

Съвет: Ако с лента или прежда направим панделка около саксията, тя ще се превърне в чудесен подарък!

Сподели или принтирай рецептата

Още рецепти

Тирамису с ревен и френско грозде

Кокосова торта с ром и портокали

Торта с ябълки и мак

Коледни шоколадови топки

Понички с лимонов пай

от фурната

Тарталети „Шварцвалд“

Всички рецепти:

Contact

contact us

Социални мрежи

Намерете ни във

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Отпечатване
  • Защита на данни
  • Общи правила и условия на продажба и доставка
  • Настройки за бисквитки

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".