• Bg/En
    български
    English
  • Продукти
  • Рецепти
  • За нас
    Обща информация История Производство на захар Фабриките на АГРАНА
  • Бюлетин
  • Светът на захарта
    Сладки съвети Доклад за печивата Хранителна роля на захарта
  • Контакт

Торта на дупки с кафе и карамел

Съставки

за обикновена форма за кекс

За тестото с кафе

  • 200 г краве масло на стайна температура
  • 200 г захира кристална захар
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 5 яйца със стайна температура
  • 1 щипка сол
  • 2 охладени кафета еспресо
  • 60 г прясно мляко със стайна температура
  • ½ пакетче бакпулвер
  • 200 г брашно

За разбития със сметана карамел

  • 160 г захира захар фин кристал
  • 220 г топла сметана
  • 50 г краве масло на стайна температура

Приготвяне

Предварително загряваме фурната на 180°C, с горно/долно печене, намазваме формата за кекс с краве масло и посипваме леко с брашно.

За тестото разбиваме кравето масло с 60 г захар и ваниловата захар за около 3-5 минути до кремообразна смес.

Разделяме яйцата. Добавяме жълтъците един по един към маслено-захарната смес и изцяло ги разбъркваме.

Разбиваме белтъците с щипка сол. След това постепенно добавяме останалата захар и ги разбиваме до твърди върхове.

Добавяме еспресото към млякото.

Смесваме брашното с бакпулвера, пресяваме ги през сито, след което прибавяме внимателно на ръка редувайки кафето с млякото и разбитите белтъци.

Изсипваме тестото в подготвената форма за печене и печем в предварително загрята фурна за около 45-60 минути (проверяваме с дървена шпатула).

Оставяме го да изстине, след което го изваждаме обръщайки формата за печене.

Приготвяне на карамеления крем

Поставяме кристалната захар към сметановия карамел в голяма тенджера с незалепващо покритие, и я разтопяваме на средно висока температура. Първоначално не разбъркваме, а изчакваме, докато по-голяма част от захарта се разтопи. След това разбъркваме и разклащаме, докато захарта напълно се разтопи и е без бучки. Сместа трябва да има златистокафяв цвят.

Постепенно добавяме топлата сметана при непрекъснато разбъркване (Внимаваме! Тя е гореща и излиза пара!). Намаляваме температурата и бъркаме, докато карамела стане гладък.

Оставяме да се охлади леко, след което прибавяме бъркайки маслото. Оставяме да се охлади.

С помощта на дръжката на дървена лъжица правим дупки в горната част на охладения сладкиш.  Дупките трябва да стигат почти до дъното на тортата, но не трябва да я пробиват.

Слагаме сметановия карамел в сладкарска торбичка с накрайник с малък отвор и запълваме дупките с него.

Намазваме тортата с останалия карамел и по желание поръсваме с малко какао на прах.
 

Забележка: Тортата остава свежа още 3-4 дена в херметично затворен съд.

Сподели или принтирай рецептата

Още рецепти

Бълбукащи гофрети с Пина Колада

и пържен ананас

Любовно писмо

Сладки с късметчета

Плодова торта

Кифлички с маково семе и извара

Мини кроасанчета с ядки

Всички рецепти:

Contact

contact us

Социални мрежи

Намерете ни във

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Отпечатване
  • Защита на данни
  • Общи правила и условия на продажба и доставка
  • Настройки за бисквитки

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".