• Bg/En
    български
    English
  • Продукти
  • Рецепти
  • За нас
    Обща информация История Производство на захар Фабриките на АГРАНА
  • Бюлетин
  • Светът на захарта
    Сладки съвети Доклад за печивата Хранителна роля на захарта
  • Контакт

Късметлийски прасенца

Съставки

За тестото с мая

  • 65 g захира захар  кристал
  • 250 ml прясно мляко
  • 500 g брашно
  • 1 кубче мая (или 2 пакетчета суха мая) 60 g меко масло
  • 1 щипка сол
  • 1 яйце
  • 1 яйце за намазване
  • 2 с. л. прясно мляко 

За намазване:

  • 3 с. л. захира захар пудра
  • 1 ч.л. прясно мляко
  • 1 боя за хранителни продукти на върха на ножа

Приготвяне

1 ч.л. от приготвената фина кристална захар разбъркайте в хладкото мляко и натрошете в него маята. Поръсете малко брашно отгоре. Покрийте и оставете около 10 минути, докато закваската шупне. Сложете брашното в купа. Омесете тесто от закваската с маслото, фината кристална захар и солта. Покрийте купата с кърпа и оставете 50 минути на топло място да втаса.

Предварително загрейте фурната на 180 °C отгоре и отдолу. Размесете тестото още веднъж, разточете на дебелина около 0,5 cm и изрежете 8 кръгчета с диаметър 9 cm и поставете върху тавата за печене. От останалото тесто изрежете 8 кръгчета с диаметър 2 cm за зурличките. Поставете малките кръгчета в долната една трета на големите кръгчета. С игла за плетене направете на малките кръгчета по две дупчици за зурличка.

От останалото тесто изрежете 16 триъгълничета (1,5–2 cm дължина/страна) за ушички. Разбийте яйце и поставете с него ушичките върху големите кръгчета от тестото.

Оставете късметлийските прасенца за 15 минути да втасат. Разбийте едно яйце с 2 с.л. прясно мляко и намажете с него късметлийските прасенца с четка. Печете около 13–15 минути.

Украса: Разбийте гладко пудра захар с млякото, с нея нарисувайте очичките. Оставете да изсъхнат. Останалата захарна маса оцветете с боя за хранителни продукти на върха на ножа и сложете зеници на очичките.

Сподели или принтирай рецептата

Още рецепти

Кайсиев сладкиш с извара

Пълнен шоколадово-ядков сладкиш

Коледни квадратни кексчета

Австрийски сладки крапферл с карамел и ядки

Ядкова торта с нуга крем от ядки

Веган барчета

Всички рецепти:

Contact

contact us

Социални мрежи

Намерете ни във

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Отпечатване
  • Защита на данни
  • Общи правила и условия на продажба и доставка
  • Настройки за бисквитки

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".