• Bg/En
    български
    English
  • Продукти
  • Рецепти
  • За нас
    Обща информация История Производство на захар Фабриките на АГРАНА
  • Бюлетин
  • Светът на захарта
    Сладки съвети Доклад за печивата Хранителна роля на захарта
  • Контакт

Кекс с шамфъстък

Съставки

Брой порции: 16
Време на приготвяне: 60 минути

За кекс:

  • 5 яйца
  • 250 г краве масло
  • 250 г захира захар  кристал
  • 150 г смлени лешници
  • 150 г смлян шамфъстък
  • 180 г брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 100 г натурално кисело мляко
  • 30 г маточина (листа)
  • 1 щипка зелен гел за оцветяване на храни

За украса:

  • 150 г захира захар пудра
  • 3 чаени лъжички прясно мляко (или сироп от маточина)
  • 50 г нарязан на дребно шамфъстък

Приготвяне

Кекс:

Загряваме фурната на 180°C, с печене отгоре/отдолу. Намазваме с масло и посипваме с брашно формата за кекс.

Разбиваме маслото със захарта до пухкавост. След това добавяме едно по едно яйцата, и дотогава ги бъркаме, докато захарта напълно се разтвори.

Смесваме брашното, смления шамфъстък, смлените лешници, бакпулвера и солта и ги добавяме към сместа.

Нарязваме на ситно листата от маточина и ги смесваме с натуралното кисело мляко. Съвет: Ако искаме да поднесем тортата в наситен зелен цвят, добавяме зелен оцветител към киселото мляко, преди да го смесим.

Разпределяме тестото равномерно в подготвената форма за кекс и печем за около 50 минути. Проверяваме с дървена шпатула.

Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади във формата.

Украса:

За глазурата смесваме захарта с прясното мляко или със сиропа от маточина. Ако глазурата е твърде гъста, добавяме още малко прясно мляко или сироп.

Събиране на съставки:

Обръщаме тортата от формата и я намазваме с глазурата отгоре.

Поръсваме с нарязания на дребно шамфъстък.

Оставяме глазурата да изсъхне и сервираме.

Сподели или принтирай рецептата

Още рецепти

Шоколадова звездна коледна елха

Шоколадово-портокалов тарт

с ром

Бързи макови коронки

морковена торта с крема сирене

Кокосова торта с ром и портокали

Тарталети „Шварцвалд“

Всички рецепти:

Contact

contact us

Социални мрежи

Намерете ни във

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Отпечатване
  • Защита на данни
  • Общи правила и условия на продажба и доставка
  • Настройки за бисквитки

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".