• Bg/En
    български
    English
  • Продукти
  • Рецепти
  • За нас
    Обща информация История Производство на захар Фабриките на АГРАНА
  • Бюлетин
  • Светът на захарта
    Сладки съвети Доклад за печивата Хранителна роля на захарта
  • Контакт

Захира Захар коледен кейк

Съставки

За форма с диаметър 22 см:

За джинджифиловите къщички:

  • Тестото за джинджифилови курабийки по твоя избор или нашата рецепта за бързи джинджифилови сладки*
  • 8 с.л. захира захар пудра
  • 2 с.л. вода

За блатовете (Вниманието ни е необходимо два пъти):

  • 1 ч.ч. заквасена сметана
  • 3 яйца
  • ½ ч.ч. неутрално масло
  • 1 ч.ч. захира захар фин кристал
  • 1 ч.ч. какао за пиене
  • 1 ч.ч. смлени бадеми
  • 1 ч.ч. универсално брашно
  • ½ пакетче бакпулвер
  • ½ ч.л. джинджифилова подправка

За белия шоколадов крем:

  •  120 г бял шоколад (кувертюр)
  • 80 г сметана
  • 250 г нискомаслено сирене кварк
  • 250 г маскарпоне
  • 20 г захира захар пудра

Допълнително:

  • 350 г конфитюр/сладко от червени боровинки

За декорация:

  • захира захар  кристал
  • Около 100 г пресни червени боровинки

Приготвяне

За джинджифиловите къщички и декорацията:

Приготви тесто за джинджифилови курабийки и го остави да почине.

Загрей фурната на 180°C (горен/долен нагревател).

Разточи тестото върху леко набрашнена повърхност с дебелина около 5 мм. Изрежи къщички с различни размери и печи 12-14 минути.

За глазурата смеси пудра захар и вода до получаване на гъста паста. При нужда добави още захар. Постави глазурата в пош, изрежи върха и декорирай изстиналите къщички. Остави да изсъхнат.

За декорацията посипи кристална захар върху хартия за печене. Измий боровинките, остави ги да се отцедят леко и ги оваляй в захарта. Разбъркай добре, за да полепне захарта. Остави да съхнат (около половин ден).

За блатовете:

Използвай празната кофичка от заквасената сметана като мерителна единица.

Загрей фурната на 180°C (горен/долен нагревател).

В купа разбий заквасената сметана, яйцата, маслото и захарта.

В друга купа смеси какаото, бадемите, брашното, бакпулвера и джинджифиловата подправка, след което бързо ги добави към течните съставки.

Изсипи тестото в намазнена форма и печи около 40-45 минути.

Приготви втори блат и остави и двата да изстинат. Ако е нужно, изравни ги и ги разрежи хоризонтално на две.

За белия шоколадов крем:

Разтопи белия шоколад и сметаната заедно на слаб огън. Остави да изстине леко.

Смеси кварка, маскарпонето и пудрата захар до гладкост, след което добави разтопения шоколад.

Сглобяване:

Постави първия блат върху голяма чиния и намажи с половината от конфитюра.

Добави следващия блат и намажи с белия шоколадов крем. Продължи да редуваш слоевете с крем и конфитюр.

Постави последния блат и намажи останалия крем в средата на тортата.

Използвай останалата глазура, за да намажеш гърбовете на джинджифиловите къщички и ги прикрепи около тортата.

Поръси със захаросаните боровинки отгоре и сложи тортата в хладилника преди сервиране.

Забележка: Блатовете са леко ронливи, но стават много сочни.

Сподели или принтирай рецептата

Още рецепти

Пудингови сърца с тесто от извара

ОБЪРНАТА ТОРТА С КРУШИ И КАРАМЕЛ

Шоколадова фунийка

с корона от пуканки с карамел и лешници

Брауни със сусам

Торта на дупки с кафе и карамел

Тропическа торта пина колада

Всички рецепти:

Contact

contact us

Социални мрежи

Намерете ни във

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Отпечатване
  • Защита на данни
  • Общи правила и условия на продажба и доставка
  • Настройки за бисквитки

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".