• Bg/En
    български
    English
  • Продукти
  • Рецепти
  • За нас
    Обща информация История Производство на захар Фабриките на АГРАНА
  • Бюлетин
  • Светът на захарта
    Сладки съвети Доклад за печивата Хранителна роля на захарта
  • Контакт

Великденска плитка

Съставки

21 г мая
50 г кристална захар ЗАХИРА
17 мл хладко прясно мляко
500 г брашно
60 г масло със стайна температура
1 щипка сол
2 яйца

За глазурата:

80 г шам-фъстък
80 г смлени бадеми
70 мл прясно мляко
50 г кристална захар ЗАХИРА
1 яйце
2 ч. л. сметана

Приготвяне

За тестото с мая сложи половината от хладкото мляко заедно с 1 ч. л. захар в малка купа и разбий, докато маята в нея се разтвори. Сложи брашното в купа, направи кухина в средата и изсипи млякото с маята в нея. Добави малко брашно върху него и остави покрито за около 15 минути. Междувременно би трябвало да са се образували мехурчета. След това добави останалото хладко мляко, захарта, солта и маслото на стайна температура.

Добави и яйцата в купата и замеси всички съставки в тесто. Покрий с чиста кърпа и остави на топло за около 45 минути. Обемът на тестото трябва да се удвои.

Междувременно приготви пълнежа с шам-фъстък. За целта смели шам-фъстъците. Кипни млякото заедно със захарта и след това добави смлените шам-фъстъци и смлените бадеми. Остави сместа да се охлади. Добавете шот ликьор.

Загрейте фурната на 180º С (горе и долу) и постави хартия за печене. Отново омеси тестото върху леко набрашнена работна повърхност.

След това разрежи тестото наполовина и разточи и двете половини до правоъгълник с дебелина приблизително 0,5 см. Разстели пълнежа с шам-фъстък върху двете половини. Навий половинките тесто от дългата страна.

Постави двата края един върху друг и натисни добре. След това с остър нож направи разрез по дължина - на две трети от дължината. Внимателно усучи. Притисни добре краищата и подгъни под великденската плитка.

Разбий яйцето със сметаната, намажи с нея великденската плитка и поръси с нарязаните бадеми. Изпечи великденската плитка в предварително загрятата фурна на средно положение за около 45 минути.

След това извади от фурната и остави да се охлади напълно.

Съвет: Може да се използват и други продукти за пълнежа - напр. маково семе или лешници.

Сподели или принтирай рецептата

Още рецепти

Безглутенова торта с манго и кокос

Шоколадови бисквити

Шоколадова кайсиева трошена торта

Венец от малини и шамфъстък

Мъфини с горски плодове и бъз

Бонбони с фъстъци и овесени ядки

Всички рецепти:

Contact

contact us

Социални мрежи

Намерете ни във

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Отпечатване
  • Защита на данни
  • Общи правила и условия на продажба и доставка
  • Настройки за бисквитки

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".