• Bg/En
    български
    English
  • Продукти
  • Рецепти
  • За нас
    Обща информация История Производство на захар Фабриките на АГРАНА
  • Бюлетин
  • Светът на захарта
    Сладки съвети Доклад за печивата Хранителна роля на захарта
  • Контакт

Торта с извара и ягоди

Съставки

за две форми за торта (ø 20 см)

За блатовете:

  • 7 яйца
  • 250 г захира захар фин кристал
  • 1 био лимон (настъргана кора и сок)
  • 150 мл олио
  • 130 мл вода
  • 300 г гладко брашно
  • 1 пакетче бакпулвер

За крема:

  • 300 г маскарпоне
  • 500 г топфен (извара)
  • 200 г ванилов пудинг със сметана
  • 90 г захира захар пудра
  • 100 мл сладкарска сметана 

За пълнежа:

  • ок. 400 г ягоди
  • 2-3 бурканчета пюре от ягода-ванилия

За топката сладолед:

  • 60 г остатъци от кекс
  • 30 г крема сирене
  • малко захира захар пудра

За шоколадовото покритие и декорация:

  • 150 г бяла кувертюра
  • хранителна боя розово

Още:

  • захарни перли, цветни пръчици по избор
  • кофичка за сладолед
     

Приготвяне

Загрей фурната на 180 °C. Покрий формите за торта с хартия за печене.
Разбий яйцата и захарта за печене до много пухкава смес. Настържи кората на лимона и я добави към яйчената смес. Разрежи лимона наполовина, изстискай сока и го прибави бавно към тестото заедно с олиото и водата, като разбъркваш. Смеси брашното с бакпулвера и ги прибави внимателно към тестото, докато стане гладка смес. Разпредели тестото равномерно в двете форми и печи около 35-40 минути (провери с клечка). Остави да изстине във формите.
За крема разбъркай маскарпонето, изварата, пудинга и пудрата захар. Разбий сметаната и я прибави внимателно към крема. Напълни крема в пош с дупчена накрайник.
Измий ягодите, подсуши ги, отстрани дръжките и ги нарежи на тънки филийки.
Изравни двата блата по височина (остатъците ще ти трябват по-късно) и всеки разрежи хоризонтално на две, така че да имаш 4 блата. Постави най-долния блат върху поднос за торта и с пош нанеси крем от извара по ръба. Вътре в кремовия ринг намажи дебел слой от пюрето от ягоди и подреди ягодови парченца. Нанеси още малко крем върху ягодите и заглади. Направи същото с двата средни блата и постави последния блат отгоре. Първо нанеси крем върху горната част на тортата, после по страните. Заглади с шпатула. Охлади тортата за няколко часа в хладилник.
За шоколадовото покритие разтопи бялата кувертюра на водна баня. Добави хранителната боя и остави да изстине леко. Когато шоколадът не е много течен, може да направиш красив "дрип" ефект.
От остатъците на кекса, смесени с крема сирене и пудра захар, оформи топка с подходящ размер за сладоледена кофичка. Постави топката върху тортата. Покрий топката първо с шоколада, после нанеси шоколада върху повърхността на тортата и остави да се стича по страните. Веднага поръси със захарни пръчици. Забучи сладоледената кофичка в топката. Дръж тортата в хладилника до сервиране.

Сподели или принтирай рецептата

Още рецепти

Еклери с пълнеж от кайсии

Неделен кекс

с топинг от крема сирене

Пълнен шоколадово-ядков сладкиш

Сладкиш с греяно вино

Бързи лодки с ревен и извара

Чийзкейк с лимони без печене

Всички рецепти:

Contact

contact us

Социални мрежи

Намерете ни във

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Отпечатване
  • Защита на данни
  • Общи правила и условия на продажба и доставка
  • Настройки за бисквитки

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".