• Bg/En
    български
    English
  • Продукти
  • Рецепти
  • За нас
    Обща информация История Производство на захар Фабриките на АГРАНА
  • Бюлетин
  • Светът на захарта
    Сладки съвети Доклад за печивата Хранителна роля на захарта
  • Контакт

Тарт с шоколад и кафе

Съставки

около 8 порции

За тестото:

  • 210 г брашно
  • 140 г студено краве масло (на парчета)
  • 70 г захира кристална захар
  • 30 г холандско какао за печене
  • 1 жълтък
  • 1 щипка сол

За компота от череши

  • 400 г череши (заедно със сока от буркана)
  • 1 ½ супена лъжица царевично нишесте
  • 140 г захира кристална захар
  • 2 супени лъжици черешов ликьор или ром (по избор)
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 1 щипка сол

За пълнежа от шоколад и кафе

  • 150 г кувертюр от черен шоколад (поне с 60-70 % какао)
  • 120 г сметана
  • 80 г захира кристална захар
  • 1 кафе еспресо

Приготвяне

За да приготвим тестото, слагаме всички съставки в купа и ги омесваме бързо на гладко тесто.

Оформяме го на топка, сплескваме я, и я оставяме в хладилника за минимум 30 минути.

Предварително загряваме фурната на 190° с горно/долно печене.

Разтегляме охладеното тесто върху набрашнена работна повърхност с дебелина около 5 мм и го притискаме в ненамазнена с масло форма за торта (ако е с незалепващо покритие). (Най-добре е да се ползва форма с подвижно дъно.)

Надупчваме повече пъти дъното с вилица.

Поставяме хартия за печене върху тестото, и след това поставяме отгоре топчета или ориз като тежести.

Печем тестото в предварително загрята фурна за около 15 минути „без да гледаме “.

След това отстраняваме хартията за печене с тежестите и печем още 5-10 минути.

Отцеждаме черешите от компота, и поставяме сока от тях в купа.

Добавяме царевичното нишесте към черешовия сок и разбъркваме, докато остане без бучки.

Поставяме черешите, захарта, ликьора, ваниловата захар и солта в една тенджера и ги загряваме.

Заливаме ги със сока от череши и оставяме да къкрят за около 10-15 минути. По-голямата част от течността трябва да се е сгъстила или изпарила.

За шоколадовия-кафян пълнеж нарязваме на ситно или настъргваме шоколада кувертюр.

В тенджера смесваме сметаната със захарта и кафе еспресо, след това оставяме да заврят.

Изсипваме горещата смес върху шоколада и разбъркваме до хомогенност.

Покриваме ги, и съхраняваме на стайна температура до по-нататъшна употреба.

Напълно изпечената основа я поливаме с черешовия компот, след това с шоколадовия-кафян ганаш.

Оставяме тортата да се охлади в хладилника за поне 3-4 часа, след което я украсяваме.

Съвет: За украса можем да използваме плодове, бисквити или кафе на зърна.

Сподели или принтирай рецептата

Още рецепти

Пълнен шоколадово-ядков сладкиш

Шоколадови кроасани

с канела и тръстикова захар

Компот от ябълки на тиган с канелен крем

Тирамису с ревен и френско грозде

Бърза рецепта за джинджифилови сладки

Мъфин с ягодов чийзкейк

Всички рецепти:

Contact

contact us

Социални мрежи

Намерете ни във

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Отпечатване
  • Защита на данни
  • Общи правила и условия на продажба и доставка
  • Настройки за бисквитки

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".