• Bg/En
    български
    English
  • Продукти
  • Рецепти
  • За нас
    Обща информация История Производство на захар Фабриките на АГРАНА
  • Бюлетин
  • Светът на захарта
    Сладки съвети Доклад за печивата Хранителна роля на захарта
  • Контакт

Шоколадова бананова плитка

Съставки

За тестото

  • 125 г обезмаслена извара
  • 30 г неутрално олио
  • 40 г мляко
  • 30 г захира захар  кристал
  • 1 голяма щипка сол
  • 230 г бяло брашно
  • ½ пакетче бакпулвер

За карамелизираните банани

  • 40 г краве масло
  • 2 супени лъжици захира кристална захар 
  • 2 банана

За украса

  • Шоколадов крем или лешников нуга крем

Приготвяне

Обелваме и разрязваме наполовина бананите за да ги карамелизираме.

Загряваме краве масло в тиган и прибавяме бъркайки захарта, докато не се разтопи. Добавяме бананите и ги запържваме няколко минути от двете страни, докато омекнат.

Прехвърляме ги върху дъска за рязане и с нож ги нарязваме на малки парчета. Оставяме ги да се охладят.

За тестото от извара с миксер бъркаме изварата, олиото, млякото, захарта и солта за да се получи хомогенна смес.

Смесваме брашното и бакпулвера и ги добавяме към сместа с изварата. Първо ги разбъркваме с дървена лъжица, а след това ги омесваме на ръка за да получим гладко тесто.

Загряваме фурната на 180°C горно/долно печене.

Разточваме тестото върху набрашнена работна повърхност до размери около 35 x 35 см и го намазваме равномерно с шоколадовия крем. Поставяме карамелизираните банани върху шоколадовия крем и навиваме тестото на руло.

Поставяме рулото върху лист хартия за печене и разрязваме с остър нож  по дължина до средата.

Усукваме двете ленти тесто. Повтаряме това и с другата страна.  

Поставете хартията за печене с плитките във форма за печене и ги печем в предварително загрята фурна за около 50-55 минути.

Забележка: Шоколадовата бананова плитка може да се приготви и предишния ден, тъй като остава много свежа и ароматна. Но вкусът ѝ е чудесен, когато е прясна от фурната.

Сподели или принтирай рецептата

Още рецепти

Сладкиш с греяно вино

Шоколадова бананова плитка

Ягодов хляб тип „хармоника“

Шоколадова торта с крем от карамел и извара

Звездно коледно дърво

Чийзкейк с круша и ревен

Всички рецепти:

Contact

contact us

Социални мрежи

Намерете ни във

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Отпечатване
  • Защита на данни
  • Общи правила и условия на продажба и доставка
  • Настройки за бисквитки

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".