• Bg/En
    български
    English
  • Продукти
  • Рецепти
  • За нас
    Обща информация История Производство на захар Фабриките на АГРАНА
  • Бюлетин
  • Светът на захарта
    Сладки съвети Доклад за печивата Хранителна роля на захарта
  • Контакт

Торта „Бананов сплит“

Съставки

За шоколадовото  тесто

  • 210 г краве масло на стайна температура
  • 210 г захира захар фин кристал
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 7 яйца на стайна температура
  • 1 щипка сол
  • 40 г холандско какао за печене (неподсладено)
  • 210 г брашно
  • ½ пакетче бакпулвер
  • 60 г мляко на стайна температура

За пълнежа

  • 300 г маскарпоне
  • 250 г обезмаслена извара
  • 120 г захира захар пудра
  • -400 г разбита сметана
  • 2 пакетчета втвърдител за сметана
  • 100 г черен шоколад
  • 3 средно големи банани

За украса

  • 2 средно големи банани
  • 100 г черен шоколад

Приготвяне

Загряваме предварително фурната до 180°C, с горно/долно печене, и застиламе 2 бр. форми за печене с диаметър 20 см с хартия за печене или ги намазваме с масло.

За тестото смесваме маслото с 60 г захар и с ваниловата захар, и ги разбиваме за около 3-5 минути, докато стане бяло и пухкаво.

Разделяме яйцата и добавяме жълтъците един по един към сместа от масло и захар.

Разбиваме белтъците за кратко с щипка сол. Постепенно добавяме останалата захар и разбиваме до образуване на твърди върхове.

Смесваме какаото на прах с бакпулвера и брашното, след това редувайки с мляко, ги объркваме на ръка.

Изсипваме тестото в подготвените форми и печем в предварително загрята фурна за около 35-40 минути (проверяваме с дървена клечка).

Оставяме ги да изстинат, след което ги разрязваме хоризонтално наполовина, за да се получат 4 отделни листа. Ако повърхността на листите не е равна, махаме излишната част и я натрошаваме (тя е отлична за украса на тортата).

За да приготвим пълнежа, разбъркваме маскарпонето, изварата и пудрата захар за кратко време да станат на кремообразна смес.

Разбиваме сметана с втвърдителя за сметана на твърди върхове и внимателно ги прибавяме.

Разтопяваме шоколада и го оставяме настрана.

Обелваме и нарязваме бананите.

Поставяме първия блат на тортата върху поставка за торта и слагаме около него ринг за торта.

Намазваме тънко с крем, за да не се плъзгат бананите отгоре.

Отгоре равномерно нареждаме резени банани и ги поливаме с 3-4 супени лъжици разтопен шоколад.

Намазваме банановите резени с 3-4 супени лъжици крем, и отгоре поставяме следващия блат торта.

Така продължаваме пласт по пласт, и когато тортата е готова, я оставяме да се охлади най-малко за 3-4 часа.

С помощта на тъп нож внимателно отстраняваме ринга на тортата, намазваме тортата с останалия крем, и внимателно притискаме трохите върху долната третина на тортата.

Украсяваме с резени пресен банан и разтопен шоколад.

 

Сподели или принтирай рецептата

Още рецепти

Марципанов чийзкейк „спекулациус“ с червени боровинки

Неделен кекс

с топинг от крема сирене

Великденски зайчета

Елха от бриош

Великденски мъфини

Шоколадов кроасан с кестени

Всички рецепти:

Contact

contact us

Социални мрежи

Намерете ни във

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Отпечатване
  • Защита на данни
  • Общи правила и условия на продажба и доставка
  • Настройки за бисквитки

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".