• Bg/En
    български
    English
  • Продукти
  • Рецепти
  • За нас
    Обща информация История Производство на захар Фабриките на АГРАНА
  • Бюлетин
  • Светът на захарта
    Сладки съвети Доклад за печивата Хранителна роля на захарта
  • Контакт

Компот от праскови и кардамон

Съставки

Порции / количество за пълнене: приблизително 2250 мл (3 буркана по 750 мл)
Време за приготвяне: 50 минути

  • 2 кг праскови
  • 850 мл вода
  • 125 г захира захар фин кристал
  • 2 био лимона
  • 4 зелени шушулки кардамон
  • 2 карамфила

Приготвяне

Слагаме водата и захарта в тенджера.

Измиваме лимоните под гореща течаща вода и ги подсушаваме. След това ги обелваме възможно най-тънко, поставяме ги заедно с подправките в муселинова торбичка или в инфузер за чай и ги окачваме в тенджерата. Сипваме лимоновия сок.

Постоянно бъркайки сместа я оставяме да заври, и варим една минута.

Отстраняваме я от огъня и оставяме да се охлади. Накрая изваждаме подправките.

Поставяме прасковите поотделно във вряща вода за около 30 секунди, изваждаме ги с решетъчна лъжица, отцеждаме ги и обелваме кожичката им с нож за плодове.

Загряваме фурната на 90⁰С горно/долно печене.

Разрязваме наполовина прасковите, отстраняваме костилките и ги нарязваме на кръгчета. Веднага нареждаме резените праскови в подготвените буркани.

Изсипваме отварата на около 2,5 см до ръба на чашата. Отварата трябва да покрие кръгчетата праскови. Затваряме плътно бурканите.

Поставяме бурканите в тенджера с вода на височина 2 см, и ги пастьоризираме за около 40 минути.

Бурканите не трябва да се допират един до друг. Пастьоризираме ги за около 40 минути.

Внимателно ги изваждаме от фурната с кърпа, поставяме ги върху влажна кърпа и оставяме да изстинат.

Съвети:

Отваряме шушулките на кардамона, като ги натискаме с плосък нож, изваждаме семената и ги смиламе в хаванче за да се освободи сладкото и пикантно етерично масло.

Компотът от праскови е особено вкусен с Кайзершмаррн и палачинки с грис.

Компотът може да се пастьоризира и в тенджера на пара при 100 °C за 40 минути.

Сподели или принтирай рецептата

Още рецепти

Шоколадов кроасан с кестени

Палачинки на влюбените

Шоколадово-портокалов тарт

с ром

Пудингови сърца с тесто от извара

Марципанов чийзкейк „спекулациус“ с червени боровинки

Пухкав кекс със кестени

Всички рецепти:

Contact

contact us

Социални мрежи

Намерете ни във

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Отпечатване
  • Защита на данни
  • Общи правила и условия на продажба и доставка
  • Настройки за бисквитки

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".