• Bg/En
    български
    English
  • Продукти
  • Рецепти
  • За нас
    Обща информация История Производство на захар Фабриките на АГРАНА
  • Бюлетин
  • Светът на захарта
    Сладки съвети Доклад за печивата Хранителна роля на захарта
  • Контакт

Фокача с череши и кайсии поръсена

Съставки

за нормална до голяма тава за печене

За трохите

  • 60 г брашно
  • 40 г краве масло на стайна температура
  • 1 щипка сол
  • 20 г захира захар фин кристал
  • 1 пакетче ванилова захар

За тестото с мая

  • 500 г брашно
  • 250 мл мляко
  • 150 мл вода
  • 10 г прясна мая или ½ пакетче суха мая
  • 100 г захира захар фин кристал
  • Малко смляна ванилия или 1 пакетче ванилова захар
  • 1 щипка сол

За топинга

  • 150 г кайсии
  • 150 г череши без костилки
  • рапично масло

Приготвяне

Приготвяне на трохите

Слагаме необходимите съставки за трохите в една купа и ги омесваме с ръце, докато се получи трошлива смес.

След това слагаме маслените трохи в хладилника.

Приготвяне на тестото с мая

Поставяме всички съставки за тестото в купа и бъркаме с дървена лъжица, докато получим много течна и лепкава смес.

Оставяме тестото да втаса на топло място в продължение на 2 часа. През това време е най-добре да разтегляме и сгъваме тестото с навлажнени ръце на всеки 30 минути. За да направим това, хващаме тестото за краищата му, внимателно го вдигаме нагоре и го обръщаме на обратната  страна. (Това не е необходимо, но така тестото придобива по-добра структура).

След 1,5 часа намазваме тавичка за печене с рапично масло, внимателно изсипваме тестото, покриваме го и го оставяме да втаса още 30 минути.

През това време измиваме кайсиите и черешите и ги нарязваме на малки парчета.

Загряваме фурната на 190 °C горно/долно печене.

След това намазваме ръцете си обилно с рапично масло и с пръстите ни правим много малки дупчици в тестото.

Най-отгоре на сладката фокача поставяме плодовете, поръсваме с трохите и печем в предварително загрята фурна за около 45 минути до златисто кафяво.

 

Съвет: Фокачата с череши и кайсии е вкусна сама по себе си, но може да се сервира чудесно и с малко краве масло или ванилов сос.

Сподели или принтирай рецептата

Още рецепти

Лятно панетоне с кайсии

Карнавална торта - шоколадова торта с пъстри целувки

Фокача с череши и кайсии поръсена

с трохи

Малки кексчета лебкухен

Тропическа торта пина колада

Снежни звезди

Всички рецепти:

Contact

contact us

Социални мрежи

Намерете ни във

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Отпечатване
  • Защита на данни
  • Общи правила и условия на продажба и доставка
  • Настройки за бисквитки

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".