• Bg/En
    български
    English
  • Products
  • Recipes
  • About
    General information History Sugar beet processing Sugar refineries
  • World of sugar
    Sweet advices Nutrional role of sugar
  • Contact

Еклери с пълнеж от кайсии

Ingredients

за около 15 броя

Най-отгоре:

  • 50 г галета
  • 20 г краве масло

Сhoux (парено) тесто

  • 50 г вода
  • 50 мл прясно мляко
  • 90 г краве масло
  • 1 щипка сол
  • 90 г прашно
  • 2 яйца

За пълнеж от кайсии

  • 500 г кайсии
  • 150 г захира захар желираща 2:1
  • малко смляна ванилия или 1 пакетче ванилова захар

За пълнеж от извара

  • 250 г извара
  • 250 г маскарпоне
  • 2 пакетчета втвърдител за сметана
  • 50 г захира захар  кристал

 

Освен това

  • захира захар пудра за поръсване

Cooking

Разтопяваме маслото в тиган. Добавяме галетата и я запържваме на среден огън бъркайки я непрекъснато, докато стане ароматна. Оставяме я настрана.

За да приготвим тестото в една тенджера слагаме водата, млякото, краве маслото и солта и бъркайки ги загряваме, докато маслото напълно се разтопи.

Преди сместа да заври постепенно добавяме брашното, като непрекъснато ги бъркаме.

Продължаваме да бъркаме, докато сместа се сгъсти и всичко се смеси добре. Винаги използваме стъргалка за тесто за да притискаме сместа отвън към центъра.

Отстраняваме от огъня веднага щом на дъното на съда се образува светъл пласт.

След това оставяме сместа да се охлади на стайна температура. Към нея прибавяме и бъркаме едно по едно яйцата в продължение на поне половин минута. Сипваме сместа за тесто в сладкарска торбичка с обикновен или със звездообразен декоративен накрайник.

Загряваме фурната до 200°C, с печене отгоре/отдолу и застиламе тава с хартия за печене. Оформяме ленти с дължина около 10 см върху тавата за печене и ги поръсваме с маслени трохи. Печем за около 25-30 минути, докато долната им третина стане златистокафява.

Измиваме кайсиите, почистваме ги от костилката и ги режем на малки парченца. Поставяме ги в малка тенджера с желираща захар и ванилия, разбъркваме ги добре и оставяме да заврят като непрекъснато ги бъркаме. Оставяме кайсиите да омекнат за около 2-3 минути, след което ги отстраняваме от огъня.

За пълнежа от извара поставяме всички съставки в купа и ги разбиваме със средна скорост до получаването на твърда смес.

Разрязваме еклерите хоризонтално наполовина и ги пълним с пълнеж от извара. Отгоре слагаме 1-2 чаени лъжички от сварените кайсии, след което поставяме горната част на еклера.

Пресни са най-вкусни.

 

Share or print this recipe

more recipes

Торта на ивици

Кифлички с маково семе и извара

Великденски зайчета

Великденски мъфини

Охлювчета с боровинки и извара

Шоколадова торта “Поле”

All recipes

Newsletter

Sign in now

Get social

Visit us on Facebook and YouTube

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Imprint
  • Data protection
  • Cookie settings

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".