• Bg/En
    български
    English
  • Products
  • Recipes
  • About
    General information History Sugar beet processing Sugar refineries
  • World of sugar
    Sweet advices Nutrional role of sugar
  • Contact

Торта с поръска

Ingredients

За тестото

  • 300 g Захира Фин Кристал
  • 7 яйца
  • кора от един лимон
  • сок от един пресен лимон
  • 200 ml олио
  • 200 ml вода
  • 450 g брашно
  • 1 пакет бакпулвер
  • 70 g поръска или ядливи конфети (напр. блестящи конфети Pickerd)

За крема от сирене

  • 150 g меко масло
  • 290 g Захира Пудра Захар
  • 500 g крема сирене (без сол)
  • 10 – 20 ml бита сметана

За обвивката с конфети:

  • приблизително 150 g конфети, поръска, цветна поръска (напр. Sprinkletti Rainbow)

Cooking

Загрейте фурната до 170°C с вентилатор. Застелете тавата с хартия за печене и отгоре наредете 2 форми за торта с диаметър 20 cm. Покрийте формите с алуминиево фолио, за да остане тестото във формите. 

За тестото изстискайте лимона и настържете кората на един лимон. Разбийте яйцата и захарта за печене до пухкава смес. Добавете олиото бавно. Внимателно разбъркайте водата, лимоновия сок и лимоновата кора. Смесете брашното и бакпулвера в купа и ги добавете към тестото. Разбъркайте добре. Добавете конфети и разбъркайте за кратко.

Разделете тестото наполовина във всяка форма и печете около 35 – 40 минути (пробвайте с клечка за зъби!). Оставете да изстине във формата. Използвайте нож, за да извадите тортата от формите.

За крема от сирене Размекнете (но не разтопявайте!) маслото във фурната. Разбийте мекото масло за около 1 минута, добавяйте лъжица по лъжица пудрата захар. Накрая добавете крема сиренето с лъжица до получаване на кремообразна пухкава смес. Разбъркайте 10 – 20 ml разбита сметана, ако е необходимо.

Декориране на тортата

Разрежете охладените блатове на тортата наполовина хоризонтално. Поставете първата основа върху въртяща се поставка или чиния. Разпределете отгоре около 3 – 5 супени лъжици крема от сирене с връх. Поставете втория блат отгоре и отново намажете крема от сирене. Повторете стъпките, докато сглобите всички блатове. Накрая намажете горната и страничната повърхност на тортата с крема от сирене. Най-добре е да използвате шпакла за тесто или шпатула за това. 

Поставете кърпа под тортата (за да можете да използвате отново падналата поръска) и украсете тортата с поръски по желание. Например, покрийте тортата с поръски или просто разпределете поръски върху горната и страничната повърхност на тортата. Охладете.

Съвет: идеална рецепта за парти при следващия карнавал!

За инструкции стъпка по стъпка

Share or print this recipe

more recipes

Бързи макови коронки

Dumplings filled with Plum-Jam

Buchteln - Austrian yeast buns

Великденски мъфини

Шоколадова торта “Поле”

Великденска плитка

All recipes

Newsletter

Sign in now

Get social

Visit us on Facebook and YouTube

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Imprint
  • Data protection
  • Cookie settings

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".