• Bg/En
    български
    English
  • Products
  • Recipes
  • About
    General information History Sugar beet processing Sugar refineries
  • World of sugar
    Sweet advices Nutrional role of sugar
  • Contact

Мини ябълков щрудел на шишчета

Ingredients

за около 12-15 шишчета

За многолистното (бутер) тесто (ако трябва да го приготвим бързо, можем да използваме и тесто, купено от магазина (2 рула))

  • 120 г брашно
  • 60 г хладка вода
  • 1 щипка сол
  • 1 супена лъжица олио

За пълнежа от ябълки

  • 400 г кисели ябълки
  • 40 г галета
  • 80 г захира кристална захар 
  • сок от 1 лимон
  • ½ чаена лъжичка канела
  • малко смляна ванилия или 1 пакетче ванилова захар
  • ½ чаена лъжичка смлян карамфил
  • 1 супена лъжица ром
  • 20 г стафиди (на вкус)

Освен това

  • 40 г разтопено краве масло
  • 1 яйце за намазване
  • за поръсване захира кристална захар 
  • Дървени шишчета

Cooking

Омесваме всички съставки на тестото за щрудел за около 10 минути за да получим твърдо тесто.

Оформяме с ръка тестото на гладка топка, изплакваме купата с гореща вода и оставяме тестото да престои в нея за 15 минути. През това време приготвяме ябълковия пълнеж.

Измиваме ябълките, изчистваме ги от семките и ги режем на малки кубчета. Смесваме ги с останалите съставки в една купа.

Върху набрашнена работна повърхност разтегляме тестото възможно най-тънко. Стисваме в юмрук ръцете си, поставяме ги върху тестото и внимателно малко по малко го дърпаме с ръцете ни. То трябва да е толкова тънко, че почти да е прозрачно.  Поставяме тестото върху набрашнена работна повърхност и отстраняваме по-дебелите краища.

Загряваме фурната до 200°C, горна/долна част на фурната и застиламе тава с хартия за печене

Намазваме тестото с разтопено краве масло.

Намазваме дългия долен край на тестото за щрудел с ябълков пълнеж с дебелината на един пръст и го навиваме веднъж или два пъти за да получим тънка лента с пълнеж.

Отрязваме я от тесто и я разделяме на около 6 еднакви по ширина рулца.

Нанизваме рулцата на шишче и ги поставяме в подготвената тава за печене. Повтаряме и с останалото тесто.

Намазваме шишчетата с разбито яйце, поръсваме със захар и ги печем в предварително загрята фурна за около 20 минути, докато станат хрупкави.

Най-добре е да се хапват, докато са още леко топли.

 

Share or print this recipe

more recipes

Великденска плитка

Buchteln - Austrian yeast buns

Dumplings filled with Plum-Jam

Великденски заек от бутер тесто

Чийзкейк с бял шоколад

Шоколадова торта “Поле”

All recipes

Newsletter

Sign in now

Get social

Visit us on Facebook and YouTube

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Imprint
  • Data protection
  • Cookie settings

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".