• Bg/En
    български
    English
  • Products
  • Recipes
  • About
    General information History Sugar beet processing Sugar refineries
  • World of sugar
    Sweet advices Nutrional role of sugar
  • Contact

Венец от малини и шамфъстък

Ingredients

  • 225 мл мляко
  • 1 пакетче суха мая
  • 80 г захира захар пудра
  • 1 яйце
  • 500 г бяло брашно
  • 1 щипка сол

     
  • 150 г малиново сладко
  • 1 яйце за намазване

Глазура

  • 150 г захира захар пудра
  • 1 - 2 супени лъжици лимонов сок
  • 50 г шамфъстък, нарязани на дребно за украса

Cooking

Загряваме млякото да стане хладко. Към него добавяме маята и ги разбъркваме.

Поставяме всички сухи съставки в голяма купа и ги разбъркваме.

Постепенно добавяме сместа с млякото и маята, като разбъркваме съставките с миксер (куки за тесто). Когато всичко се омеси в хомогенно тесто, месим отново с ръце. Покриваме го и оставяме да втаса на топло място поне за 30 минути.

Когато тестото удвои обема си, разточваме го на голям квадрат върху набрашнена повърхност и го намазваме със сладкото. Навиваме го плътно на руло откъм дългата страна. С шева обърнат надолу, разрязваме с остър нож по дължина руло. Увиваме двете ленти една в друга за да образуваме венец и ги поставяме върху тава, застлана с хартия за печене - усукваме краищата. Покриваме го и оставяме да втасва за още 30 минути.

Загряваме фурната на 180 градуса горно/долно печене. Печем венеца за около 50 минути, докато придобие златист цвят.

Смесваме съставките за глазурата и поливаме с нея изстиналия венец. Поръсваме с шамфъстък.

Share or print this recipe

more recipes

Кифлички с маково семе и извара

Великденска плитка

Великденски мъфини

Dumplings filled with Plum-Jam

Чийзкейк с бял шоколад

Шоколадова торта “Поле”

All recipes

Newsletter

Sign in now

Get social

Visit us on Facebook and YouTube

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Imprint
  • Data protection
  • Cookie settings

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".