• Bg/En
    български
    English
  • Products
  • Recipes
  • About
    General information History Sugar beet processing Sugar refineries
  • World of sugar
    Sweet advices Nutrional role of sugar
  • Contact

Бърз сладкиш с маково семе и заквасена сметана в чаша

Ingredients

Съставки за кекс с форма на венец
(като мярка е чаша - 250 мл)

За тестото

  • 4 яйца
  • 2 чаши захира захар  кристал
  • 2 чаши заквасена сметана
  • 1 чаша олио
  • 2 чаши брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 2 чаши смляно маково семе (приблизително 200 г)
  • 5 супени лъжици ром
  • Канела

За шоколадовата глазура

  • 150 г шоколад за готвене
  • 80 мл сметана
  • Краве масло и галета за формата
  • ядливи, прясно набрани, екологично отгледани цветя, например теменужки

Cooking

Загряваме предварително фурната с циркулиращ горещ въздух на 170 °C. Намазваме  формата за кекс с краве масло, и поръсваме с галета.

Разбиваме яйцата със захарта за няколко минути до разпенването им, след което едно след друго прибавяме заквасената сметана и олиото. Смесваме брашното с бакпулвера и маковото семе, и ги прибавяме леко бъркайки. Добавяме рома и канелата, и отново разбъркваме за кратко.

Изсипваме сместа във формата, и печем за около 30-35 минути (проверяваме с дървено шишче!). Оставяме я да изстине.

 За шоколадовата глазура начупваме шоколада на парчета, добавяме го към намиращата се в тенджерка сметана и ги разтапяме на слаб огън като непрекъснато бъркаме.

Изкарваме кекса от формата. Намазваме кекса с глазурата, а също и страните на кекса. Малко преди да изсъхне глазурата украсяваме с ядливи цветя.

Share or print this recipe

more recipes

Охлювчета с боровинки и извара

Dumplings filled with Plum-Jam

Шоколадова торта “Поле”

Великденски мъфини

Великденска плитка

Великденски заек от бутер тесто

All recipes

Newsletter

Sign in now

Get social

Visit us on Facebook and YouTube

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Imprint
  • Data protection
  • Cookie settings

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".