• Bg/En
    български
    English
  • Products
  • Recipes
  • About
    General information History Sugar beet processing Sugar refineries
  • World of sugar
    Sweet advices Nutrional role of sugar
  • Contact

Охлювчета с боровинки и извара

Ingredients

За прибл. 28 бр.

За тестото:

200 мл прясно мляко
70 г масло
500 г брашно
½ кубче мая
75 г бяла кристална захар ЗАХИРА
100 г сметана
1 щипка сол

За пълнежа от извара:

250 г извара
100 г заквасена сметана
50 г пудра захар ЗАХИРА
1 жълтък
250 г боровинки
1 белтък за намазване
едра захар или кристална захар ЗАХИРА за поръсване

Cooking

За тестото леко загрей млякото и маслото в дълбок съд. Сложи брашното, маята, захарта, заквасената сметана и солта в купа за смесване. Добави хладката млечно-маслена смес и омеси на гладко тесто за пет минути – най-добре с миксер. Покрий тестото и го остави да втаса на топло място за 30-60 минути, докато обемът му се удвои.

Отдели жълтъка от белтъка и остави белтъка настрана. Смеси добре изварата, заквасената сметана, пудрата захар и яйчния жълтък.

Измий и подсуши боровинките.

Раздели тестото на две. Разточи едната половина в правоъгълник. Сипи отгоре равномерно половината от изварата. Сложи отгоре половината от боровинките. Навий тестото на руло и го нарежи с нож на шайби с дебелина приблизително 2 см.

Постави хартия за печене в тавичка и нареди шайбите една до друга, като оставяш разстояние, защото по време на печенето те ще станат малко по-големи. Намажи шайбите с разбития яйчен белтък и поръси с едрата захар (или кристална захар). Направи същото и с втората половина на тестото.

Постави тавичката на средно положение в студена фурна и включи на 190° C отгоре и отдолу. Печи около 17-20 минути и остави да изстине. Поръси с още малко захар за глазура при сервиране.

Забележка: Ако нямаш време тестото с мая да втаса, сложи пакетче сода за хляб и веднага обработи тестото!

Share or print this recipe

more recipes

Buchteln - Austrian yeast buns

Чийзкейк с бял шоколад

Великденски мъфини

Великденски зайчета

Охлювчета с боровинки и извара

Кифлички с маково семе и извара

All recipes

Newsletter

Sign in now

Get social

Visit us on Facebook and YouTube

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Imprint
  • Data protection
  • Cookie settings

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".