• Bg/En
    български
    English
  • Products
  • Recipes
  • About
    General information History Sugar beet processing Sugar refineries
  • World of sugar
    Sweet advices Nutrional role of sugar
  • Contact

Ябълков щрудел

Ingredients

Форма за кекс с диаметър 26 см и вместимост около 2,4 литра.

за тестото:

  • 420 г брашно
  • 20 г прясна мая или 1 пакетче суха мая
  • 80 г меко краве масло
  • 100 г захира захар  кристал
  • 2 яйца на стайна температура (размер М)
  • 200 мл студено мляко или със стайна температура
  • Малко смляна ванилия или 1 пакетче ванилова захар
  • 1 щипка сол

за пълнежа на ябълковия щрудел

  • 2 сладко-кисели ябълки
  • Сок от ½ лимон
  • 50 г захира кристална захар
  • 2 супени лъжици ром
  • 75 г стафиди
  • 75 г филирани бадеми
  • 1 чаена лъжица канела
  • ½ чаена лъжица смлян карамфил

Cooking

Първо слагаме всички съставки за тестото с мая в купа, и месим поне 10 минути с куките за тесто на ръчен миксер, или с кухненски робот, или с ръце, за да се получи много меко и гладко тесто.

След това с набрашнени ръце оформяме от малко лепкавото тесто топка върху набрашнена работна повърхност и я поставяме в купа.

Покриваме тестото и го оставяме да втаса на топло място или на стайна температура за около 60 минути, докато увеличи значително размера си. През това време приготвяме пълнежа за ябълковия щрудел.

За пълнежа на ябълковия щрудел обелваме ябълките и ги нарязваме на малки парчета.

Поставете парчетата ябълки в купа заедно с останалите съставки и добре ги разбъркваме.

Загряваме предварително фурната на 175° С горно/долно печене, намазваме с малко краве масло и поръсваме с брашно формата за кекс.

След като тестото е втасало, разточваме тестото върху набрашнена работна повърхност на правоъгълна форма с дебелина около 1 см и равномерно разпределяме отгоре пълнежа за ябълковия щрудел.

Внимателно навиваме тестото по късата страна и здраво притискаме краищата и отворената част (шева) отгоре.

Поставяме тестото в приготвената форма за кекс като шева е отгоре и силно притискаме краищата.

Оставяме ябълковия щрудел да втаса отново за около 20 минути, след това го изпичаме в предварително загрята фурна на най-ниската решетка за около 35-40 минути до златисто кафяво.

След като изстине, го обръщаме от формата, поръсваме го със захар и свеж го сервираме.

Съвет: Пълнежът може да се използва и за приготвяне на чудесен щрудел с бутер тесто.

Share or print this recipe

more recipes

Бързи макови коронки

Buchteln - Austrian yeast buns

Dumplings filled with Plum-Jam

Чийзкейк с бял шоколад

Кифлички с маково семе и извара

Торта на ивици

All recipes

Newsletter

Sign in now

Get social

Visit us on Facebook and YouTube

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Imprint
  • Data protection
  • Cookie settings

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".