• Bg/En
    български
    English
  • Products
  • Recipes
  • About
    General information History Sugar beet processing Sugar refineries
  • World of sugar
    Sweet advices Nutrional role of sugar
  • Contact

Крушов оцет

Ingredients

  • 3 средно големи круши (около 650 г)
  • 1 литър вода
  • 30 г захира захар  кристал
  • шише от 2,5 литра

 

Cooking

Добре измиваме и подсушаваме крушите, след което ги нарязваме на кубчета с големина около 1 см. Поставяме парчетата круши, заедно с кожата, сърцевината и дръжката в голям (много чист и стерилизиран!) буркан.

Добавяме захарта и наливаме водата така че, всичко да се покрие. Покриваме буркана с чиста кърпа, и я закрепваме с гумен ластик към отвора на буркана.

Оставяме на светло място при стайна температура съставките на крушовия оцет да престоят в буркана в продължение на две седмици. Разбъркваме внимателно всеки ден за да избегнем появата на плесен. Ферментацията може да доведе до образуване на пяна отгоре.

Щом усетим лека миризма на оцет, поставяме марля на сито от неръждаема стомана, изсипваме сместа от оцет през ситото в чист, стерилен съд и оставяме добре да се отцеди. Покриваме отново с чиста кърпа и гумен ластик и оставяме да ферментира на светло място при стайна температура за още 4-6 седмици. След това отново го изсипваме през сито, подплатено с чиста марля. Наливаме готовия крушов оцет в стерилизирани шишета и ги затваряме. Съхраняваме ги на хладно място.

Съвет: Вместо круши могат да се използват ябълки или малини. Опитай!

Share or print this recipe

more recipes

All recipes

Newsletter

Sign in now

Get social

Visit us on Facebook and YouTube

© 2025 AGRANA Sales & Marketing GmbH
  • Imprint
  • Data protection
  • Cookie settings

AGRANA Zucker GmbH

Josef-Reither-Straße 21-23, 3430 Tulln

Tel.: +43-2272-602-12033

E-Mail: marketing@agrana.com

Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang

Mit dem Wiener Zucker Newsletter

  • Monatlich neue Rezeptideen
  • Infos zu Gewinnspielen
  • Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Zum Newsletter

Warning

We need your agreement to play youtube videos. Please accept the required cookies by clicking "OK".